hero

Impacte social

VOCACIONS I TALENT

0persones

La Fundació Catalunya La Pedrera desenvolupa programes transformadors perquè tothom pugui tenir la millor formació, amb acompanyament educatiu i amb beques que garanteixen la igualtat d’oportunitats. Potenciar l’èxit educatiu és la clau per aconseguir un futur millor per als infants i joves, en el marc d’una societat més solidària que posi les persones al centre.

JOVES I CIÈNCIA

Joves i Ciència és el programa més complet i amb més recorregut dels que ofereix la Fundació Catalunya La Pedrera per a l’impuls de vocacions científiques i el talent jove. El programa, de tres anys de durada, ofereix a joves de quart d’ESO l’oportunitat d’entrar en contacte directe amb la investigació científica. L’any 2023, en el que va ser la 15a edició del programa, es van seleccionar 50 nous estudiants, que es van incorporar a la primera fase del programa: l’estada de dues setmanes a MónNatura Pirineus desenvolupant un dels 5 projectes de recerca proposats de la mà d’equips investigadors. En paral·lel, altres 49 joves van fer l’estada de la fase 2 a centres de recerca nacionals, i els 43 joves que ja arribaven a la 3a fase van tenir l’oportunitat de fer una estada científica a altres països, col·laborant amb equips investigadors en centres de recerca o participant en programes internacionals de ciència.

BIYSC

El BIYSC és el programa internacional Barcelona International Youth Science Challenge dirigit a joves de tot el món amb passió per la ciència i la tecnologia. El seu objectiu és estimular el talent i promoure la vocació per a la recerca científica i tecnològica. A l’estiu de 2023 va reunir a 100 participants de més de 20 nacionalitats diferents, provinents dels 5 continents han pogut conviure a Barcelona participant en 13 projectes a diferents centres de recerca, hospitals i universitats. El BIYSC és ja un programa consolidat a nivell internacional com a programa de referència i ben posicionat entre els que s’ofereixen per a joves amb alt interès i talent en aquest sector.

article-img-1
article-img-2

FELLOWS

La comunitat de Fellows de la Fundació Catalunya La Pedrera és un grup format per estudiants que han participat en diversos programes de talent científic de la Fundació. Aquesta comunitat s’ha convertit en una de les més nombroses i actives entre els joves científiques a Catalunya. A l’any 2023, la comunitat ha crescut fins arribar a 924 membres.

Durant tot l’any han organitzat nombroses activitats al voltant del món de la ciència, entre les que destaquen:

Ambaixad@rs de la Ciència

Va arribar a la seva 2a edició, amb l’objectiu d’apropar i promoure la participació de l’alumnat en les oportunitats que ofereix la Fundació per a l’estímul de la vocació per la ciència i la tecnologia, així com per mostrar a l’alumnat d’Instituts d’Educació Secundària de tot Catalunya referents joves, propers, que han seguit itineraris en la ciència. Durant els mesos de novembre i desembre, en el marc de la Setmana de la Ciència, 13 Fellows van realitzar xerrades a 24 Instituts d’Educació Secundària, on es va arribar a un total de 740 alumnes, amb una recepció i valoració molt positiva i el convenciment que aquests referents hauran inspirat i ajudat a orientar a més joves a seguir camins cap a una carrera científica.

Fellows’ Corner

La plataforma en línia #FellowsCorner va seguir creixent en perfils activats de membres de la comunitat de Fellows de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquesta iniciativa ofereix a la comunitat la possibilitat de rebre i compartir informació, connectar i col·laborar, mantenir-se al dia d’oportunitats de formació i professionals, i estar al corrent del que passa dins la comunitat.

Fellowtalks

El 2023 es va celebrar la segona edició de Fellowtalks, un simposi en el qual Fellows de la Fundació exposen treballs de recerca davant d’altres companys i companyes, podent practicar les seves presentacions en front d’un públic proper i que fa aportacions constructives, i també inspirar-se veient les presentacions d’altres. Diversos Fellows van explicar la seva tesina i projectes de recerca de màster en temes tan diferents com la biologia del desenvolupament, la física de la matèria condensada, l’enginyeria informàtica o la salut pública, entre altres.

Trobada anual de Fellows

L’any 2023 vam celebrar la 2a trobada anual de Fellows de la Fundació, fent un salt endavant en aquest esdeveniment, que va reunir a gairebé 200 joves científics i es va consolidar com un esdeveniment de trobada, potenciació de la comunitat i vinculació que es repetirà cada any.

Viatge d’estudi als jaciments arqueològics d’Atapuerca

Fruit de la col·laboració amb la Fundación Atapuerca, el Museo de la Evolución Humana i el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH), un grup de Fellows de la Fundació va poder fer una visita d’estudi als jaciments d’Atapuerca durant la campanya d’excavacions. Aquest accés exclusiu, en un període en què les visites estan restringides per l’activitat científica, així com les activitats i trobades amb personal investigador, van permetre conèixer el treball de camp i la recerca científica que es duu a terme en aquest indret excepcional a nivell mundial.

Mentories entre Fellows

La comunitat de Fellows va seguir duent a terme col·laboracions de mentoria en les quals perfils amb una determinada trajectòria acadèmica o professional guien a altres membres de la comunitat que es troben en fases més inicials del seu camí.

BOJOS PER LA CIÈNCIA

Durant l’any 2023 el programa Bojos per la Ciència ha ofert 13 cursos de diferents disciplines, ampliant l’objectiu d’estimular les vocacions cientificotecnològiques entre estudiants de Batxillerat amb interès per la ciència, la tecnologia i la recerca.

Al llarg de diversos dissabtes durant el curs acadèmic, més de 293 joves han fet sessions teòrico-pràctiques a Centres de Recerca on han pogut descobrir les diverses línies de investigació, interactuar amb perfils professionals referents i conèixer els reptes i funcionament de la disciplina científica que han triat. També dur a terme activitats experimentals vivint una experiència immersiva en la realitat de les professions en el camp de la recerca.

JOVES PER LA MEDICINA

A l’any 2023 el programa Joves per la Medicina és va consolidar en col·laboració amb els principals hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona i va donar un pas endavant a l’iniciar una rèplica d’aquest programa a Madrid, en aliança amb els hospitals de Puerta de Hierro i La Paz.

Als 156 joves de Catalunya que van fent 18 sessions als 6 hospitals catalans implicats (Hospital de Sant Pau, Hospital del Mar, Hospital Vall d’Hebron, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol i Hospital Clínic), se n’hi sumen més de 40 que també visiten i fan activitats pràctiques als hospitals de Madrid, descobrint diferents especialitats mèdiques i interactuant amb professionals de primer nivell en el seu entorn de treball habitual.

article-img-1
article-img-2

PROGRAMES DE SUPORT I IMPULS A LA RECERCA

La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa la recerca científica amb diversos programes. Un d’ells és el programa Talents, que ofereix oportunitats a joves especialistes en medicina o infermeria per tal que puguin desenvolupar el seu projecte de recerca dins els centres d’investigació adjunts o propis dels centres hospitalaris. L’any 2023 es van atorgar 24 ajuts, repartits entre professionals de l’Hospital Germans Trias i Pujol, del Clínic de Barcelona, del de Bellvitge i de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia.

També es dona suport a la recerca de primer nivell amb la Càtedra Fundació Catalunya La Pedrera - Ignacio Cirac amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i es potencia l’excel·lència científica col·laborant amb el Barcelona Institut of Sciencie and Technology (BIST) com a membre del seu patronat.

La Fundació Catalunya La Pedrera, en col·laboració amb el diari La Vanguardia, promou el Premi Vanguardia de la Ciència per donar visibilitat i reconeixement a la recerca rellevant que es dugué a terme a l’Estat durant l’any anterior. En 2023 es va dur a terme la 12a edició, la segona en què el premi s’atorgava a dones investigadores, per tal de contribuir a reconèixer el seu paper en la recerca i a la generació de referents femenins en aquest camp.

L’any 2023 la Fundació també va donar suport, com a col·laboradora destacada, a la 1a tripulació Hypatia Mars a la Mars Desert Research Station (MDRS), l’estació anàloga de Mart a Utah (EUA). La tripulació, formada per 9 dones científiques catalanes, comptava amb 5 Fellows dels programes d’impuls de vocacions científiques de la Fundació Catalunya La Pedrera.

ESCOLES TÀNDEM

És un programa d’innovació educativa, iniciat fa 12 anys, pioner a Catalunya. Durant tres cursos, promou i acompanya l’aliança entre institucions de referència del país, centres educatius amb ganes de transformar-se i la Fundació Catalunya La Pedrera. Té l’objectiu de singularitzar el centre a través d’un procés d’innovació per tal d’oferir la millor educació possible. Durant el 2023 s’ha donat continuïtat als Tàndems de l’Escola Alexandre Galí amb el British Council a Barcelona, l’Escola Mercè Rodoreda amb el Teatre Nacional de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet i l’Escola Pau Sans i la Fundació Joan Miró a L’Hospitalet de Llobregat. A més, a setembre de 2023, s’han iniciat nous Tàndems a l’Escola Santa Eugènia amb el Festival Temporada Alta – La Fundació La Ciutat Invisible a Girona, a l’Escola Tibidabo amb Eòlia ESAD a Barcelona i a l’Institut Escola Teresa Altet amb l’ESCAC a Rubí.

0ALUMNES
0PROFESSORS

COL·LEGI OMS I DE PRAT

El col·legi Oms i de Prat de Manresa va donar continuïtat al projecte pedagògic i de transformació dels espais per facilitar la innovació educativa amb l’objectiu d’aconseguir que tot l’alumnat pugui desenvolupar el seu potencial i talents al màxim. La comunitat educativa de 2.175 persones i quasi 700 alumnes, de 24 nacionalitats, ha consolidat el procés d’innovació amb metodologies flexibles, incorporant i validant situacions d’aprenentatge que afavoreixen una educació competencial, la cohesió de grup i l’esperit crític amb una mirada holística de l’educació i acompanyament continuo i proper a l’alumnat.

Es van establir les línies estratègiques per desplegar, a partir del proper curs, una educació científica i tecnològica d’excel·lència amb projectes propis i compartits amb la comunitat científica del territori i amb l’expertesa dels programes d’impuls. Això es farà a través de les vocacions i el talent científic de la Fundació Catalunya La Pedrera.

L’any 2023 es va dur a terme formació a tot l’equip docent com a procés vivencial de l’avaluació formadora, codocència i col·laboració docent dissenyada per acompanyar el procés d’innovació pedagògica. Tanmateix, es van treballar els nous decrets curriculars amb profunditat.

L’escola va fer un pas molt important per avançar en la seva sostenibilitat energètica i, fruit d’aquest compromís, el març del 2023 va estrenar una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l’escola. El projecte també incideix en l’àmbit pedagògic per treballar amb l’alumnat aprofundint en els aprenentatges de les competències en l’àmbit de l’educació ambiental i la sostenibilitat. Durant l’estiu també es van renovar les 6 aules de tota la tercera planta i passadissos de primària i es van millorar àrees i sanejar la coberta del pavelló.

Amb finalitat preventiva i de mitigar els efectes i reducció de l’impacte del canvi climàtic es va elaborar i desplegar el Pla d’Organització de Centre per les Altes Temperatures instal·lant 3 racons climatitzats, fonts d’aigua als passadissos de totes les plantes, al menjador i al vestíbul de l’edifici del bloc d’Educació Infantil i pèrgoles, jardineres i bancs al pati.

Per tercer any es va continuar amb el projecte de recerca europeu NEST (Novice Educator support and Teachers) juntament amb centres d’Àustria, Bèlgica, Bulgària, Romania, i amb la Universitat Alemanya UDE, havent-se consolidat la figura de mentor entre el professorat experimentat com a agent clau en el procés de formació i acompanyament a docents novells.

En el marc del projecte Etwinning Erasmus, es va fer a Món Sant Benet la cloenda del projecte dels hàbits saludables en el món digital i de l’alimentació, conjuntament amb alumnes i professorat provinents de centres d’Alemanya, Lituània, Suècia, Croàcia i Turquia.

Durant l’any 2023 va continuar la col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Universitat Ramon Llull, Universitat Central de Catalunya i amb la UPC de Manresa, acollint a l’escola a 6 estudiants desenvolupant les seves pràctiques dels últims cursos de grau i postgrau.

El projecte singular per alumnat d’esport d’alt rendiment, va continuar després de 3 anys oferint acompanyament a joves atletes nacionals i internacionals que arriben a la ciutat en edats de primària i ESO, les seves famílies, i entitats esportives de la Catalunya Central. Sota el paraigües del projecte Manresa Ciutat Europea de l’Esport 23-24 es consolida com a model de referència educativa europea orientat a l’excel·lència esportiva i educativa el marc de l’escola inclusiva.

article-img-1
article-img-2

IMPULS AL TALENT MUSICAL

La Fundació Catalunya La Pedrera està compromesa amb el foment del talent i les vocacions, també artístiques i musicals. En aquest àmbit, durant l’any 2023 es va donar un nou impuls al talent musical tot programant el cicle Talents Jazz amb institucions de referència i prestigi musical de la ciutat com el Conservatori del Liceu, el Taller de Músics i l’ESMUC; el resultat va ser un cicle de 22 concerts de jazz al terrat de

era, que va donar veu al jove talent musical i interpretatiu de la ciutat amb la participació de 129 músics.

0

PERSONES